ANVR

De ANVR is de afkorting van Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen welke sinds 1966 actief is.

ANVR
Het logo van de ANVR in de Nederlandse kleuren
De ANVR is de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen. Deze brancheorganisatie voor aanbieders van vakanties bestaat al sinds 1966 en heeft 5 jaar later, in 1971, als eerste instantie een garantiefonds in het leven geroepen. Dit garantiefonds beschermt de consument.

Naast de oprichting van een garantiefonds was de ANVR ook de eerste instantie ter wereld welke een beleid heeft gemaakt voor “duurzaam” toerisme in 1995. Andere regelgeving of voorwaarden vanuit de ANVR worden altijd zo consumentvriendelijk als mogelijk opgesteld. De ANVR-boekingsvoorwaarden zijn bijvoorbeeld in samenspraak met de Consumentenbond opgesteld en worden sinds 1997 door alle aangesloten ANVR leden gevoerd.

Precies 10 jaar later in 2007, komt de ANVR met de Code Reisaanbiedingen, hiermee probeert de ANVR af te dwingen dat aanbiedingen zo duidelijk en correct als mogelijk zijn. Zo moeten bij vliegtickets alle belastingen vermeld worden of in de prijs worden inbegrepen.

De onafhankelijke Stichting Calamiteitenfonds Reizen (SCR) werd in 2000 opgericht. Alle bij de ANVR aangesloten aanbieders van vakanties zijn verplicht hier zich bij aan te sluiten. De stichting zorgt er voor dat reizigers een tegemoetkoming kunnen verwachten als geplande vakanties niet doorgaan door een calamiteit.

Er kan altijd gezocht worden op de site van het ANVR (www.anvr.nl) of een aanbieder daadwerkelijk lid is van de ANVR.