Bezinning en verrijken op vakantie

Volgens reistrendwatcher Tessa aan de Stegge van het toeristische trendbureau Cherry Picker is de nieuwe reistrend expertcation. Een vakantie vol verrijking en bezinning.

Nederlanders hebben behoefte aan bezinning en verrijken tijdens vakantie. Niet alleen meer zonnebaden maar persoonlijke ontwikkeling op vakantie. Hierbij valt te denken aan kookworkshops in Thailand tot birdwatching op de Veluwe.

De expert-vacations sluiten vaak aan bij persoonlijke passies van de vakantiegangers. Sommige reizigers wijden hun hele vakantie om iets op te steken, sommige zien het als een onderdeel van een reis. In ieder geval is altijd het doel om iets te leren. Deze vakantietrend komt voor uit de globalisering (do as the locals) en uit de trends mindfullness en do-it-yourself.

We noemden als de kookworkshops in Thailand en de birdwatching op de Veluwe, maar toeristen gaan ook beeldhouwen op een Grieks eiland of de tango leren in Buenos Aires. Ook zijn de Spaanse lessen in Alicante populair. De expertcation is interessant van jong tot oud. Kinderen kunnen bijvoorbeeld logeren bij Berbers in Marokko, of sterren gaan kijken. Gepensioneerden gaan relaxt op vakantie tijdens een "knitting cruise".

Gepubliceerd door Vakantie.org redactie op 25 oktober 2012.