Frankrijks favoriete dorp wordt overspoeld met toeristen

Het pittoreske Zuid-Franse dorpje Saint-Cirq-Lapopie telt slechts 217 inwoners, maar nu het dorpje verkozen is tot Frankrijks favoriete dorp zijn de toeristen bang dat ze zullen verzuipen in het toerisme.

Saint-Cirq-Lapopie is een middeleeuws dorpje, dat al langer wordt gezien als één van de mooiste dorpen van Frankrijk, Het dorp ligt prachtig bovenop op een rots, ongeveer 100 meter boven rivier Lot. Het was al langer populair onder toeristen, maar sinds dat de kijkers van tv-zender France 2 het dorp tot Frankrijks favoriete dorp hebben verkozen komen er pas echt veel toeristen. Normaal gesproken kwamen er in de zomer al zo'n 400.000 toeristen. Deze kwamen voornamelijk uit Frankrijk zelf. Nu verwachten de inwoners nog eens honderdduizenden extra toeristen.
Het bedrijfsleven is blij met alle extra aandacht. Toch zijn er ook inwoners, die al die drukte minder zien zitten.

Saint-Cirq-Lapopie kent een rijke geschiedenis. Vanaf 1950 werd het een toeristische trekpleister. Tegenwoordig waakt Sanit-Cirq-Lapopie over zijn uitzicht. Schotelantennes zijn niet toegestaan en elektriciteitskabels vakkundig weggestopt. Het dorp leeft van het toerisme, maar moet er voor waken geen 'toeristische kermis' te worden.

Gepubliceerd door Vakantie.org redactie op 31 juli 2012.