Hoe zorgt u voor een ideale vakantie?

Jeroen Nawijn van de Universiteit van Toegepaste Wetenschappen in Breda heeft uitgezocht hoe u uw ideale vakantie kunt plannen. Uiteraard hangt dit af van persoonlijke voorkeuren, maar toch zijn er ook algemeenheden waar u rekening mee kunt houden.


De 6 zaken waarmee u rekening kunt houden, wanneer u een ideale vakantie tegemoet wilt zien zijn:

1. Genieten van de voorbereidingen op uw vakantie
Uit de studie bleek, dat het plannen van de vakantie, vaak meer vreugde brengt dan de vakantie zelf. Dit resultaat kwam naar voren uit een onderzoek onder 1520 Nederlandse volwassenen. Ook een andere studie van psychologen Leigh Thompson en Terence Mitchell toonde dit aan. M.a.w. vroeg uw vakantie boeken kan gelukkiger maken.

2. Een lange vakantie is niet altijd beter dan één of meerdere korte vakanties
Volgens professor Nawijn brengen juist trips van 3-4 dagen voordelen met zich mee. En een ontspannen vakantie van 2 weken is niet voor iedereen weggelegd. 

3. Beperk het gebruik van de smartphone
Voor mensen die hun mails moeten bekijken tijdens de vakantie is het aan te raden om dit op vaste tijdstippen te doen. De rest van de dag hoeft u er dan niet meer aan te denken. Wilt u echt uw werk thuis laten? Kies dan voor een vakantie zonder internetverbinding.

4. Afwezigheidsassistent
Stel u afwezigheidsassistent in als u op vakantie gaat. Dit zorgt voor minder e-mails na uw vakantie. Vraag eventueel de zender de boodschap nogmaals te versturen na uw vakantie.

5. Wees actief i.p.v. lui
Elizabeth W. Dunn, professor psychologie aan de universiteit van British Columbia heeft in onderzoek aangetoond dat vakantiegangers die hun tijd actief / nuttig doorbrengen gelukkiger zijn dan vakantiegangers die lui zijn. Overigens hoeft de activiteit niet fysiek te zijn. Ook de lokale cultuur opsnuiven kan een lach op uw gezicht toveren.

6. Eindig uw vakantie met een hoogtepunt
Psycholoog Daniel Kahneman geeft aan, dat mensen hun vakantie ervaring grotendeels baseren op piekmomenten, die ze hebben beleefd. Het plannen van een bijzondere activiteit op de laatste dag kan een groot verschil maken in de uiteindelijke ervaring. 

Gepubliceerd door Vakantie.org redactie op 06 maart 2013.