Inbraak als gevolg van vakantiemelding op social media

Berichten op social media zoals Hyves, Twitter en MySpace over wanneer iemand op vakantie gaat en hoe lang ze wegblijven, kan voor inbrekers een aanleiding zijn om de adresgegevens van de vakantieganger te achterhalen.

Aangezien de berichten op social media vaak niet alleen door vrienden gelezen kunnen worden roept verzekeraar FBTO de mensen op om voorzichtiger om te gaan met informatie over hun vakantieplannen.

In het verleden werd er door inbrekers gekeken of de brievenbus leeggehaald werd. Nu kunnen ze via de digitale weg achterhalen of iemand al dan niet op vakantie is. Het schrijven van een blog tijdens uw vakantie kan ook een tip zijn voor een inbreker om uw gegevens uit te gaan zoeken.

Wilt u toch gebruik maken van social media gebruik dan nooit uw volledige naam, maar maak gebruik van een schuilnaam of van afkortingen. Plaats geen persoonlijke informatie op uw profiel indien dit niet nodig is. Probeer uw berichten zoveel mogelijk af te schermen voor mensen die niets met uw berichten te maken hebben en ben er altijd bewust van dat uw berichten door potentiële inbrekers gelezen kunnen worden. Dus pas op met wat u online plaatst. Tot slot kunt u via diverse zoekmachines controleren hoeveel persoonlijke informatie over uzelf te vinden is op het internet.

Gepubliceerd door Vakantie.org redactie op 22 juni 2009.