KLM gaat gebukt onder crisis

De gevolgen van de recessie zijn duidelijk merkbaar bij luchtvaartmaatschappij KLM. Er zijn minder passagiers en het vrachtvervoer is afgenomen.

Halfvolle vliegtuigen zijn momenteel meer regel dan uitzondering. Deze week is Calgary in Canada opgenomen in het aanbod van bestemmingen van KLM. De vliegtuigen zitten echter niet vol. Een nieuwe bestemming heeft altijd even de tijd nodig om populariteit op te bouwen, maar als de andere vluchten van KLM maatgevend zijn dan ziet het er niet rooskleurig uit.

KLM en Air France zien een daling in passagiers en vrachtvervoer. Om kosten te besparen worden het aantal vluchten naar diverse bestemmingen verminderd en worden er kleinere vliegtuigen ingezet. Vooral het aantal zakelijke reizigers neemt af. Bedrijven besparen zoveel mogelijk op reiskosten wat duidelijk te zien is in de winst van KLM en Air France.

Naast de economische crisis heeft de Mexicaanse griep ook zijn weerslag op het aantal passagiers. Er reizen minder mensen van en naar Mexico op het moment. Gelukkig vallen de gevolgen op andere vluchten op dit moment nog mee, aldus Erik Varwijk commercieel directeur van KLM.

Om de zakelijke markt extra te stimuleren zal er later dit jaar door KLM een nieuwe klasse geïntroduceerd worden die tussen de economy- en business class in zit qua comfort en prijs. Men krijgt meer beenruimte en de rugleuning kan verder naar achteren. De prijs zal aanzienlijk lager zijn dan die van de business class.

Gepubliceerd door Vakantie.org redactie op 08 mei 2009.