Totale kosten van vakantie onbekend

Vijfenzeventig procent van de Nederlandse vakantiegangers weet van tevoren niet hoeveel de vakantie uiteindelijk zal gaan kosten. Er wordt niet gewerkt met een bepaald budget dat per dag uitgegeven mag worden.

Uit een onderzoek, dat uitgevoerd is door TNS NIPO, blijkt dat vijftig procent van de vakantiegangers de uitgaven tijdens de vakantie niet bijhouden. Ruim dertig procent houdt soms de uitgaven bij en slechts tien procent houdt precies bij wat er uitgegeven wordt.

Doordat de uitgaven in de meeste gevallen niet bijgehouden worden komt men er na de vakantie vaak pas achter hoeveel de vakantie gekost heeft. In vijfentwintig procent van de gevallen is het totaalbedrag hoger dan men had verwacht. Meestal wordt het budget dat men eigenlijk in gedachten had voor de vakantie met twintig procent overschreden.

Ondanks dat de vakantie uitgaven vaak hoger uitvallen dan gepland levert dit geen problemen op binnen het gezin. Slechts bij zeven procent van de gezinnen wordt er voor de vakantie gediscussieerd over de kosten en tijdens de vakantie is dat slechts bij drie procent het geval.

Gepubliceerd door Vakantie.org redactie op 22 juni 2011.