Medische reisbureaus: Een open-hartoperatie in combinatie met een culturele vakantie, 8000 euro.

Het medisch toerisme neemt een hoge vlucht. Er komen vooral in India steeds meer medische reisbureaus. Een bezoek brengen aan de Taj Mahal in combinatie met een medische ingreep en dat ook nog eens een stuk voordeliger dan een behandeling in Amerika en Europa zorgen voor steeds meer medische vakanties.

Ranganathan van het bureau voor medisch toerisme in de Zuid-Indiase stad Chennai, geeft aan, dat vooral Arabieren en Amerikanen India bezoeken voor een vakantie in combinatie met een goedkope operatie. Naar schatting zullen buitenlanders dit jaar 2,3 miljard dollar uitgeven aan de medische vakanties.

Ranganathan wil nu ook Europa 'gaan veroveren'. In december 2012 komt hij naar Nederland om zoveel mogelijk patiënten naar Nederland te lokken. Er zullen altijd patiënten zijn, die vervolgens voor India zullen kiezen. Vooral de lage prijs en de korte wachtlijsten zullen de Nederlanders overtuigen. Zo kost een nieuwe knie in Nederland zo'n 48.000 euro, terwijl de Indiase ziekenhuizen deze ingreep uitvoeren voor nog geen 6.000 euro. Ranganathan zal ook met zorgverzekeraars gaan praten over de vergoeding van de medische behandelingen in India.

De grootste Nederlandse zorgverzekeraar, deelt niet direct het optimisme van medische reisorganisaties in India. Ze zien wel, dat België en Duitsland in trek zijn, maar dat is vooral omdat deze landen net over de grens liggen. Zeker wanneer het een ingrijpende operatie betreft, wil je toch graag familiebezoek. Overigens is Menzis wel bereid om behandelingen in India te vergoeden, maar mochten er complicaties ontstaan in India, dan zal Menzis niet het charteren van een vliegtuig gaan vergoeden.

Gepubliceerd door Vakantie.org redactie op 10 september 2012.