Olieprijzen zorgen voor duurdere vakantie

Veel klanten van reisorganisaties zullen deze week een brief ontvangen waarin staat dat er bijbetaald moet worden voor hun vakantie. Dit als gevolg van de stijgende olieprijzen.

De naheffing kan oplopen tot ongeveer negentig euro per persoon. De hoogte van de naheffing is afhankelijk van de bestemming. De brandstofnaheffing staat bij de reisorganisaties eigenlijk altijd in de algemene voorwaarden, maar wordt bijna nooit doorbelast aan de consument. De administratieve rompslomp brengt vaak meer kosten met zich mee dan dat het opbrengt.

De olieprijzen stijgen momenteel dusdanig snel dat dit nu wel doorberekend wordt aan de consument. Vakantiegangers die hun vakantie al helemaal betaald hebben zullen geen naheffing meer hoeven te betalen. Dit is juridisch gezien niet mogelijk.

Bij sommige reisorganisaties neem de organisatie zelf een gedeelte van de kosten voor hun rekening. Daarnaast hangen de kosten ook samen met de vliegtuigmaatschappij waarmee samengewerkt wordt. Hierdoor kan de naheffing per reisorganisatie verschillend zijn.

Gepubliceerd door Vakantie.org redactie op 12 april 2011.