Vakantie belangrijk om werkstress kwijt te raken

Uit een onderzoek onder 250 werkende Nederlanders is gebleken, dat vakantie belangrijk is voor het herstellen van de dagelijkse werkstress. Deze conclusie trekt promovenda Jessica de Bloom van de Radbound Universiteit in Nijmegen.

Mensen voelen zich tijdens vakantie gezonder en beter dan op het werk. Helaas is dit positieve effect wel snel weer weg als we weer aan het werk gaan.

Het maakt niet uit hoe lang er op vakantie wordt gegaan. Er is een positief effect en deze verdwijnt dus ook weer snel als we gaan werken. Of we nu 3 dagen of 4 weken op vakantie zijn geweest.

Promovenda Jessica Bloom van de Radbound Universiteit van Nijmegen geeft aan, dat het soort van vakantie niet echt van invloed is op het herstel. Het gaat er vooral om, dat de vakantie ontspant, dat het plezierig is en dat er mentaal afstand genomen kan worden van het werk. Het is ook belangrijk dat de vakantieganger zelf kan bepalen hoe de vakantie besteed wordt.

Dit alles bleek uit een onderzoek onder 250 werkende Nederlanders. Er werden telefonische interviews afgenomen en digitale vragenlijsten bestudeerd. Jessica Bloom keek naar 3 typen vakanties: een paar dagen weg in eigen land, een week wintersport en langere zonvakanties (3 weken).

Gepubliceerd door Vakantie.org redactie op 27 augustus 2012.