Vakantie naar buitenland verkozen boven vakantie in Nederland

Er gaan steeds meer mensen uitsluitend op vakantie naar het buitenland. Minder Nederlanders kiezen dus voor een vakantie in eigen land. Deze conclusie kan getrokken worden uit de cijfers van het Nederlands Vakantie- en Vrijetijdsonderzoek en het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In 2011 gingen er 2,9 miljoen mensen in eigen land op vakantie, terwijl in 2006 er nog 3,4 miljoen mensen uitsluiten in Nederland op vakantie gingen. Het aantal mensen dan alleen nog naar het buitenland op vakantie gaat stijgt. In 2011 waren het er zelfs 4,6 miljoen. Alleen in 1998 werd dit aantal behaald.

De natste juni maand ooit was in 1998. De afgelopen jaren waren de zomers ook behoorlijk nat. In juni 2011 regende het bijna dagelijks. Het slechte weer in Nederland, speelt volgens de touroperators een rol bij het maken van de keuze voor een vakantiebestemming. Veel Nederlanders willen een zonnige vakantie en boeken daarom een reis naar zonzekere bestemmingen, zoals Turkije, Griekenland en Spanje.

De boekingen bij de vakantieparken met veel faciliteiten in Nederland nemen wel toe. Maar het kamperen neemt, volgens een woordvoerster van Thomas Cook, duidelijk af. De crisis is ook bepalend voor de vakantiekeuze. Als er een vakantie geboekt wordt, en er dus geld uitgegeven wordt, dan wil men de zekerheid hebben van mooi weer en een goede vakantie.

Gepubliceerd door Vakantie.org redactie op 03 juli 2012.