Vakantie vieren en de dood, een bijzondere combinatie

De meeste mensen denken niet aan de dood als ze op vakantie gaan. Er zijn echter mensen, die tijdens hun vakantie de dood 'opzoeken" door een bijvoorbeeld een bezoek te brengen aan een bijzondere begraafplaats of vernietigingskamp.

Veel mensen denken bij het vieren van vakantie aan het wandelen door de natuur, zonnen op het strand, stadjes bezoeken, een drankje drinken op een terrasje en een verkoelende duik in de zee of het zwembad. Niet voor iedereen ziet zijn of haar vrijetijdsbesteding er zo uit op vakantie.

Een bepaalde groep mensen zoekt tijdens hun vakantie de "dood" op. Zij bezoeken begraafplaatsen, slagvelden, vernietigingskampen en/of plaatsen waar mensen vermoord zijn. Dit wordt ook wel 'dark tourism' genoemd. Dinsdag 21 mei 2013 wordt er een internationaal symposium hierover gehouden op de Hogeschool Inholland in Diemen. Karel Werdler, deskundige in 'dark tourism', zal daar spreken. Hij geeft ook les aan de universiteit in Londen en Barcelona.

Blijkbaar zijn veel mensen geïnteresseerd in de rituelen rondom de dood. Sinds enkele jaren wordt er serieus onderzoek gedaan naar vakantie vieren en een bezoek brengen aan de "dood".

Gepubliceerd door Vakantie.org redactie op 17 mei 2013.