Vakantie, een impulsaankoop?

Er zijn minder mensen die van plan zijn om naar het buitenland op vakantie te gaan. Echter het eenmaal vakantie is, dan blijken toch veel Nederlanders alsnog het buitenland op te zoeken voor hun vakantie.


De laatste jaren zien we het steeds meer, de meeste mensen boeken hun vakantie pas laat. Vroeger legde iedereen ruim van tevoren zijn of haar vakantie vast. Nu wordt er steeds vaker last minute een vakantie geboekt. En vooral mensen die niet gebonden zijn aan bepaalde periodes, zoals schoolvakanties, wachten met het boeken van hun vakantie.

Dit merkt ook TUI Nederland. De directeur van TUI geeft aan dat mensen pas een vakantie boeken als ze vinden dat het tijd is voor een vakantie. De plaats van bestemming is afhankelijk van het weer. Als het in Nederland slecht weer is zoekt men de zon ergens anders op. Is het in Nederland mooi weer, dan worden er dagtripjes geboekt en boekt men in het naseizoen bijvoorbeeld nog een stedentripje en in de wintermaanden nog een weekje naar de zon.

De crisis is mede bepalend voor het feit dat vakanties pas laat geboekt worden. Niemand weet hoe zijn of haar financiële situatie eruit zal zien over een aantal maanden. Toch worden er nog steeds vakanties geboekt. Als de financiële situatie wat minder is dan worden er kortere vakanties geboekt of blijft men iets dichter bij huis. All inclusive vakanties zijn interessante vakanties, aangezien de consument met zo'n vakantie van tevoren precies weet waar ze aan toe zijn qua kosten.

Gepubliceerd door Vakantie.org redactie op 24 januari 2013.