Na vakantie met tegenzin aan het werk

Bijna de helft van de Nederlanders, 46 procent, gaat met tegenzin aan het werk na hun vakantie. Na drie tot vijf weken is het effect van een vakantie alweer verdwenen.

Ondanks deze cijfers worden we wel gelukkiger van vakantie vieren, volgens gelukspsycholoog Onno Hamburger. Daarnaast kan de dip die sommigen na hun vakantie krijgen voorkomen worden. Boek en plan de vakantie ruim van tevoren. De vakantiepret begint dan al en dat geeft al een geluksgevoel.

Vervolgens moet de vakantie op het werk doorgegeven worden en moeten er afspraken gemaakt worden over bereikbaarheid tijdens die vakantie. De vakantieganger moet zoveel mogelijk los komen van het werk om volledig te kunnen ontspannen. Door na de vakantie met vrienden of familie foto’s en video’s te bekijken houdt men langer het geluksgevoel vast. Dus probeer na te genieten van de vakantie. Alleen maar luieren op vakantie is niet aan te raden. Juist door ook actief bezig te zijn komt men ook los van het werk.

Mensen die hun werk erg leuk vinden of hele gemotiveerde werknemers hebben minder vaak last van de dip na de vakantie. Zij hebben vaak juist weer zin om te gaan werken.

Gepubliceerd door Vakantie.org redactie op 27 augustus 2010.