Vakantiegangers ook na 1 januari 2013 welkom in coffeeshops Amsterdam

Het nieuwe regeerakkoord van de PVDA en de VVD biedt ruimte om toeristen toe te laten in de 220 Amsterdamse coffeeshops, aldus burgemeester Van der Laan.

De wietpas gaat verdwijnen, maar klanten van coffeeshops moeten wel bewijzen dat ze in Nederland wonen. Het handhaven van dit laatste criterium gaat in overleg met de betrokken gemeenten. Dat maakt het voor Amsterdam mogelijk om de coffeeshops open te houden voor vakantiegangers. Burgemeester Van der Laan heeft minister Opstelten beloofd dat hij de criminaliteit en evt. overlast van de coffeeshops zal aanpakken en zal proberen het wietgebruik onder jongeren tegen te gaan. 

In Amsterdam staat 1/3 van het totaal aantal coffeeshops in Nederland. Ongeveer 1,5 miljoen toeristen bezoeken jaarlijks 1 of meerdere van deze shops. Van der Laan was bang dat het buitensluiten van deze toeristen tot meer overlast zou leiden. Meer nepdrugs, straatroof en weinig tot geen controle op de kwaliteit van de drugs zou d'r voor in de plaats komen.

Naast Amsterdam waren Den Haag, Utrecht en Rotterdam ook tegen de invoering van de wietpas. Deze werd in mei 2012 ingevoerd in het zuiden van het land. Het is nog niet duidelijk of in de andere grote steden de coffeeshops ook open zullen blijven voor toeristen.

Gepubliceerd door Vakantie.org redactie op 01 november 2012.