Vakantiegeld extra impuls reisbranche

De reisbranche hoopt dat als het vakantiegeld gestort is er meer mensen hun vakantie zullen gaan boeken. Maar ze zijn bang dat in deze zware economische tijd dit extra inkomen op de spaarrekening zal verdwijnen.

Veel mensen stellen het boeken van hun vakantie blijkbaar uit. Dit merken ze bij TUI Nederland (Arke, Arke Fly, Holland International, Robinson en Kras). De branchevereniging van touroperators en reisorganisaties bevestigt deze trend. In vergelijking met 2008 lagen de boekingen in februari achttien procent lager dit jaar. Op dit moment is die achterstand nog ongeveer dertien procent.

Het feit dat mensen het boeken van hun vakantie uitstellen komt volgens Fred van Raaij, hoogleraar psychologie en maatschappij aan de Universiteit van Tilburg, door de kredietcrisis. Mensen weten op dit moment niet zeker of ze hun baan kunnen houden en daardoor zouden ze het vakantiegeld achter de hand kunnen houden voor mindere tijden.

Mensen boeken niet alleen later, maar blijven ook dichter bij huis. De Europese vakantielanden Griekenland, Turkije en Spanje doen het momenteel erg goed. De verre reizen worden veel minder geboekt. De reisorganisaties hebben hier al op ingespeeld door minder reizen in te kopen.

Gepubliceerd door Vakantie.org redactie op 06 mei 2009.