Varkensgriep in Mexico verspreid zich wereldwijd

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is er gevaar voor een pandemie. In Mexico zijn er 81 mensen overleden als gevolg van een zware longontsteking veroorzaakt door een griepachtige ziekte. Men denkt aan het H1N1 virus, de varkensgriep.

Het virus waaraan deze mensen zijn overleden toont kenmerken van varkens-, vogel- en mensenvirussen. Meestal wordt het virus opgedaan door direct in aanraking te komen met varkens. Maar bij sommigen lijkt het alsof het virus zich heeft verspreid door contact van mens tot mens.

Er zijn tien studenten uit Nieuw Zeeland net uit Mexico teruggekeerd en zij vertonen kenmerken van het virus en zijn dus mogelijk besmet. En er zijn elf gevallen bekend in de Verenigde Staten.

Alle stafleden en griepdeskundigen over de hele wereld zijn door de directeur van de WHO, Margaret Chan, geïnformeerd over het virus. De regeringen moeten zelf beslissen welke maatregelen ze willen treffen. Sommige landen scherpen de import van varkensvlees aan en op de luchthaven in Tokyo is een apparaat geplaatst om de lichaamstemperatuur te meten van reizigers uit Mexico omdat hoge koorts een duidelijk symptoom van de varkensgriep is.

Gepubliceerd door Vakantie.org redactie op 27 april 2009.