Verlaagd IQ door het boeken van een zonvakantie

Het boeken van een vakantie naar een zonnige bestemming kan ervoor zorgen dat het IQ daalt. Dit blijkt uit verschillende onderzoeken.

Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken komt naar voren dat als je lange mails moet versturen voor het online boeken van je vakantieverblijf je IQ al kan dalen met tien punten. Deze daling is groter dan de daling die optreedt als men een grote hoeveelheid cannabis oprookt.

Andere oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat het IQ daalt door het boeken van een zonvakantie is de hoeveelheid informatie. Door de vele informatie wordt het moeilijker om zich te focussen op andere dingen.

De reis naar de vakantiebestemming zorgt vaak ook voor stress. De kans op stakingen, files, aswolken en andere mogelijke verstoringen van de reis zorgen dat er extra spanningen zijn. Deze spanningen hebben invloed op het korte termijngeheugen en zorgen ervoor dat de concentratie afneemt. Het IQ kan dalen met tien tot twintig punten. Tot slot heeft het nuttigen van alcohol ook invloed op het IQ.

Volgens geleerden kunt u voorkomen dat u 'dom' terugkomt van vakantie. U zou iedere dag een intellectueel spelletje moeten doen tijdens uw vakantie. Denk daarbij aan Scrabble, Yahtzee of Rummicub. Daarnaast moet u voldoende water drinken, veel wandelen en kauwgom eten. Dit alles zorgt ervoor dat uw IQ op peil blijft. Mocht u geen zin hebben in dit alles dan kunt u zich misschien troosten met het feit dat het verlaagde IQ slechts vier dagen aanhoudt na uw vakantie en dan het IQ weer op het oude niveau is.

Gepubliceerd door Vakantie.org redactie op 18 augustus 2011.