Verslaafd aan busvakanties

Van 23 tot 30 december zal Anneke Konings (63 jaar uit Veenendaal) op vakantie gaan naar Hotel Zur Post in Alternahr. Deze Kerstreis is haar honderdste busvakantie. Ze vindt het heerlijk dat ze steeds dezelfde kamer toegewezen krijgt.


Soms pakt Anneke Konings vijf keer per jaar de bus. Ze durft niet te vliegen en alleen met de auto vindt ze niets. Kerstreizen zijn haar favoriete busvakanties. Ze gaat altijd naar Duitstalige vakantielanden omdat ze zich daar verstaanbaar kan maken. Zo komt ze veel in Zwitserland. De bussen zijn makkelijk sociaal, comfortabel en gezellig. Inmiddels kent ze de meeste buschauffeurs persoonlijk.

Het reisbureau in Veenendaal waar Anneke woont heeft een goede klant aan haar. Ze boekt niets via internet. Hoofdzakelijk reserveert ze dan busexcursievakanties. 5 Dagen tot 2 weken logeren in 1 hotel en vanuit daar uitstapjes maken. Meestal zijn de uitstapjes met de bus, maar soms ook met de trein en boot. OAD-directeur Frans Schuitemaker vindt het erg bijzonder dat Anneke in 22 jaar 100 busreizen heeft gemaakt en daarom biedt OAD de vakantie gratis aan.

Een busvakantie wordt nog weleens als oubollig beschouwd, maar dat deert Schuitemaker niet. Ja het zijn doorgaans 40-plussers die de busexcursiereizen boeken, maar die doelgroep wordt wel alleen maar groter in de komende jaren. Anneke Konings vindt het niet eng om als singel met een vreemd gezelschap in de bus te zitten. Ze vindt het hooguit spannend. Romances heeft ze ook zien opbloeien tijdens de vele busvakanties, maar zelf vindt ze het wel lekker zo 'gezellig samen met anderen, zonder stress'.

Gepubliceerd door Vakantie.org redactie op 17 december 2012.