Wel of geen fooi geven op vakantie

In welke landen is het wel gebruikelijk om fooi te geven en waar niet? Vaak weten we niet precies wat gebruikelijk is. Daardoor kunnen we in sommige landen de bevolking beledigen.

In ons eigen land wordt een fooi meestal gezien als een blijk van waardering. Maar in andere landen rekenen ze de fooi tot het loon of wordt het geven van een fooi als belediging ervaren.

In de Verenigde Staten moet het personeel meestal rondkomen van een minimumloon. Ze gaan er dan ook vanuit dat ze door het verkrijgen van fooien hun loon op een redelijk niveau kunnen houden. Gebruikelijk is om ongeveer vijftien tot twintig procent fooi te geven. In Japan daarentegen moet u precies afrekenen wat er op de rekening staat. Fooi wordt daar niet gewaardeerd. Ook in Nieuw-Zeeland verwachten ze niet dat u meer betaald dan er op de rekening staat aangegeven.

In landen als Italië en Turkije geven de meeste mensen wel een fooi. In Turkije worden de bedragen meestal afgerond en in Italië verwachten ze toch wel twaalf tot vijftien procent extra. Terwijl in Italië vaak ook al een gedeelte fooi meegerekend is in de prijs. Het is dus handig de gebruiken te weten van een land waar u naartoe gaat op vakantie. U kunt daar dan rekening mee houden als u uit eten gaat.

Gepubliceerd door Vakantie.org redactie op 08 september 2010.